Як відбувається процес виробництва вермуту в Україні

15.05.2019

В даний час промислове виробництво вермутів налагоджено в багатьох країнах, в тому числі і в Україні. Це кріплені, ароматизовані полином та іншими травами міцні і десертні вина міцністю 18 і 16% об. відповідно. Найчастіше вермути використовують для приготування різних коктейлів, хоча їх можна пити і у чистому вигляді.

В Україні випускається багато різновидів вермуту. Наприклад, Люботинський завод «Продтовари» виробляє фруктові вермути на коньяку. Продукція представлена двома торговими марками. Українці мають можливість купити дуже смачні люботинські вермути ТМ Prestige Garden і Любий край за цілком доступною ціною.

 

Особливості виробництва вермутів на любитинському заводі

Основою вермуту виступає виноградне вино. Його вміст у складі напою – до 80%. Спочатку для цього використовувалися виноматеріали тільки з білих сортів винограду, зараз вермути роблять також з рожевого і червоного вина. На люботинському заводі виробництво вермутів на коньяку ґрунтується на використанні високоякісних білих виноматеріалів, які закуповуються в українських виробників. Другим за важливістю інгредієнтом, який визначає смакові якості напою, є водно-спиртовий екстракт трав. Звичайно ж, обов'язковий компонент вермуту – це полин, інших добавок може бути від однієї до кількох десятків. На люботинському заводі, щоб надати напою неповторного смаку, технологією передбачено включення до складу настоїв:

  • чебрецю;
  • звіробою;
  • кардамону;
  • імбиру;
  • гвоздики;
  • чаполочі пахучої;
  • бузини.

 

Так як люботинські вермути фруктові, в них також додають натуральний концентрований сік. Необхідну солодкість напою надає цукровий сироп, тризірковий коньяк вносить свою «родзинку» у смаковий букет і забезпечує міцність, а спирт сприяє кращій розчинності і максимальному проникненню ароматичних речовин в вино і виступає в якості консерванту.

 

Технологія виробництва вермуту

Як саме роблять вермути на виробництві на заводі в Люботині? У закритих чанах, які постійно обертаються, в винну основу вводять екстракти рослин, цукровий сироп, фруктовий сік, коньяк, спирт та інші інгредієнти. Перед поєднанням і виноматеріали, і водно-спиртові екстракти, і артезіанська вода ретельно фільтруються. Всі компоненти змішуються, доки рідина не стане абсолютно однорідною. Відбувається цей процес без контакту з повітрям в замкнутій системі. Далі отриманий вермут фільтрують. Потім для завершення асиміляції (взаємодії компонентів) напій якийсь час – зазвичай близько 10 днів «відпочиває» і тільки після цього надходить на лінію розливу. Купівля вермуту в магазині, як і вибір якісної горілки, не будуть ризикованими, якщо надати перевагу продукції Люботинського заводу «Продтовари».